fbpx
Alpine botanische tuin Jaÿsinia
_VOIR_LA_FICHE_

Alpine botanische tuin Jaÿsinia

Omschrijvingen

Dit alpine botanische tuin werd opgericht in 1906 door Marie-Louise Cognacq-jay die La Samaritaine warenhuis opgericht in Parijs. Het is een uitzonderlijke tuin geclassificeerd als een "Jardin Remarquable" en is wetenschappelijk beheerd door het Nationaal Historisch Museum. Gesloten wanneer de tuin is met sneeuw bedekte.

De tuin heeft bee uitgehouwen uit de zuidelijke kant van de bergen met uitzicht op het dorp. La Jaÿsinia beslaat een oppervlakte van 3,7 hectare op steile hellingen (verschil 80 meter in hoogte tussen de boven- en onderkant van de tuin). Het is de thuisbasis van 5.000 soorten van alpine bloemen uit alle vijf de continenten. Sinds 1936, is het gerund door de wetenschappelijke afdeling van het Natural History Museum in Parijs (Botanic Gardens and Wildlife Parks afdeling) en het heeft een laboratorium waar breed onderzoek wordt uitgevoerd. Kenmerken van de tuin zijn onder andere fonteinen en watervallen, aangelegde bomen, de ruïnes van de 12e-eeuwse Tornalta Castle, een 18e-eeuwse kapel en 8.000 planten van over de hele wereld. Als een hoekje van de natuur in het hart van de historische gebouwen, La Jaÿsinia in het dorp Samoëns in de Haute-Savoie is iets van een uitzondering. Het is de enige botanische tuin van zijn soort in de Alpen, met niet minder dan 5.000 variëteiten van de berg bloemen. Het is zowel een plaats van studie en een oase van rust waar mensen komen om te herstellen van stress dagelijks leven. Het is ook een "must" voor iedereen die enige tijd in Samoëns.
Een beetje geschiedenis
Op 1 juli 1838, een klein meisje genaamd Marie-Louise Jay werd geboren in Samoëns. Ze was voorbestemd om haar stempel op het dorp te verlaten - en Parijs! Op de leeftijd van 15, het jonge meisje op weg om haar geluk in Parijs, waar ze ontmoette en trouwde Ernest Cognacq proberen. Samen richtten zij 'La Samaritaine', een van de hoofdstad de grootste warenhuizen. Het was meteen een succes.
Marie-Louise en Ernest, die kinderloos waren, bevonden zich met een enorme fortuin en brachten ze het einde van hun leven geven aan goede doelen. Ze vergat nooit het dorp waar Marie-Louise geboren.
Honderd jaar geleden, in 1906, maakte ze de Jaÿsinia botanische tuin.
Het is veel meer dan een teken van haar liefde voor haar dorp. La Jaÿsinia is een unieke plek uitgehouwen uit de zuidelijke hellingen van de berg met uitzicht op het dorp Samoëns.

Een wandeling in deze tuin op het zuiden is als landelijk als ze komen. Het smalle pad kronkelende weg op de berghelling passeert watervallen en fonteinen voor het bereiken van de ruïnes van de 12e-centuy Tornalta kasteel en een 13e-eeuwse kapel. Hoe hoger je gaat, hoe meer panorama van het uitzicht op de kleine stad hieronder. Dit is een wandeling waardig van de mooiste schilderijen van romantische landschapsschilders.
En in aanvulling op de prachtig panoramisch uitzicht, er zijn duizenden verschillende planten en bloemen aan de zintuigen.

Openingstijden :

Van 01/05 tot 30/09, iedere dag.

Van 01/10 tot 30/04, iedere dag.

Tarieven

Gratis.

Contact

Village

74340 Samoëns

Breedte : 46.083948

Lengte : 6.725822

Zie ook
Kerk van Notre Dame del'Assomption

Datum

De kerk in Samoëns, gevuld met voorbeelden van het werk van de lokale steenhouwers ', symbool voor het dorp.

12 Botanische Dagen - Samoëns, aan uw Spades!

Datum

Op basis van de karakteristieke alpine tuin van La Jaÿsinia en zijn 4800 planten uit de bergen over de hele wereld, Samoëns pikt een...